Ana Sayfa Gündem 25 Aralık 2023

Borsa neden düşüyor?

Son dakika…. 25 Aralık 2023 bugün Borsa İstanbul namacıyla düşüyor, düştü soruları pek çok yatırımcı doğrultusundan merak…

Son dakika…. 25 Aralık 2023 bugün Borsa İstanbul namacıyla düşüyor, düştü soruları pek çok yatırımcı doğrultusundan merak ediliyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,41 düşüşle 7.526,56 puandan başladı. Peki, Borsa namacıyla devamlı düşüyor, yükselir mi, ne vakit yükselir?
Borsa, yılnin son haftasına düşüşle başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, evvelceki kapanışa göre 31 puan azalışla ve yüzde 0,41 değer kaybıyla 7.526,56 puana indi. Bankacılık endeksi yüzde 0,51 ve holding endeksi yüzde 0,26 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,73 ile orman kağıt basım, en çok gerileyen ise yüzde 1,45 ile spor oldu.

Cuma günü, satış çoğunluklu bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,67 değer kaybederek 7.557,56 puandan tamamladı.

25 ARALIK 2023 BORSA BUGÜN NİÇİN DÜŞTÜ?

Ekonomist Ali Ağaoğlu, borsadaki düşüşün artan faiz oranları ve seçimin oluşturduğu belirsizlikler namacıylaiyle yaşandığını öne sürdü. Ağaoğlu, Nasıl Bir Ekonomi TV’deki yayınında, “Düşüşün sebeplerinden biri, artan faiz. Artık Türk Lirası borsanın rakibidir. İnsanlar amacıyla 2024’te bir yatırım alternatifidir. Bir de enflasyon muhasebesi sorunu var. Bu yıl bilançolara bir etkileri olmayacak ama pazar 2024’te etkili olacağı beklentisiyle bundan çekiniyor. Ben olacağını düşünmüyorum. Öte yandan seçimler geliyor. ‘Şimşek görevde kalacak mı, kalmayacak mı?’, bu amaçla risk almama isteği var. Bu halde pazarya yeni para girişi olmuyor. Satmak isteyenler daha düşük fiyatlara razı oluyor, borsa düşüyor.” dedi.

“Çok ciddi hüsranlarla karşılaşacağız”

Ağaoğlu, borsada halka arzlar konusu ile ilgili da ikaz yaptı. “Çok ciddi hüsranlarla karşılaşacağız.” diyen Ağaoğlu, şu biçimde konuştu:

“Şimdi, kimse kusura bakmasın, çok daha beter bir hal var. Hakikaten önümüzdeki yılye dair söyleyeceğim en mühim konu, bu yıl ve geride bıraktığımız yılnin halka arzlarının birçoğu önümüzdeki yıl borsada çok üzülecekler. Bunlar nominal artışlarla yaşayabilirler belki bir oran ama reel ya da dolar birtakımnda çok ciddi hüsranlarla karşılaşacağız. Ben, oluşturulan halka arzların çok büyük bir evresinde bunun bu tür olacağını ısrarla söyledim. bu oyun bölümünde kurallar son derece berbat bir biçimde değiştirildi ve çok kötü uygulandılar. Son iki yılda oluşturulan halka arzların yüzde 95’ine yabancı falan gelmez. hiç tartışmayalım. Oraya bir adet yabancı gelmez. Gelirse de milleti iyice hırpalarlar.”

Öte yandan ekonomist Devrim Akyıl ise BIST 100 grafiğindeki görünümün negatif olduğunu vurguladı. Akyıl, “BIST 100’de bir çift tepe görüntüsü var. Resme nereden bakarsam bakayım hala negatif görünüyor. 7802 geçilirse biçim yine değişebilir. Daha evvelceki haftalarda anlattığım gibi yukarıdan satış baskısı devam ediyor. Maalesef yüksek faiz ortamının verdiği, bilhassa politika doğrultuının da bundan sonra borsayı desteklemeyeceğini ilan etmesiyle biraz çekincelerin arttığı ve hisse birtakımnda, hem de büyük hisselerde birtakım dramatik satışların yaklaştığını görüyoruz. Taban taban gidişler var. Bu bu tür birkaç günde duracak bir gidiş değil.” ifadelerini kullandı.
BORSA NİÇİN DÜŞER?
Hisse yıldi fiyatları, tek bir prosedür gününde değer olarak (bazen şok edici oranlarda) çoğalabilmek ya da azalabilmek kaydıyla dalgalı bir seyir izler. Genellikle acemi yatırımcılar, yaşanan bu fiyat faaliyetlerini anlamlandırma konusu ile ilgili güçlük yaşarlar. Hâlbuki finansal pazarlarda başarılı olmanın yolu, fiyat faaliyetlerini doğru bir biçimde analiz etmek ve alım satım kararlarını buna göre vermekten geçer.
Borsa Bir Açık Artırmadır

Hisse yıltlerinin namacıyla ve nasıl dalgalandığına girmeden evvelce borsanın çalışma mantığına bir göz atalım. Borsa, alıcılar ve satıcıların halka açık şirketlerin mülkiyet payları amacıyla fiyat pazarlığı yaptığı bir müzayededir. Bir doğrultu belirli bir şirketteki mülkiyetini satmak isterken başka doğrultu bu mülkiyeti satın alabilmek ister. Taraflar, yani alıcı ve satıcı bir fiyat üstünde anlaştığında, ticaret eşleştirilir ve bu, hisse yıldi amacıyla yeni pazar fiyatı olur.

Hisse Senedi Arz ve Talep Dengesi

Borsada bireysel yatırımcılar, şirketler, varlık idaresi şirketleri hem de hükümetler varlık gösterebilir. Diğer bütün pazarlar gibi, arz ve talep arasındaki denge, hisse yıldinin fiyatını belirleyen esas faktördür. Bir ürüne olan talep yüksek ve bu isteği karşılayacak arz oranı sınırlı ise fiyat natural olarak artacaktır. Diğer yandan bir ürünün arzı yüksek iken buna rağmen pazarda kendisine yeterli alıcı bulamıyorsa, ürün bolluğu yaşanacak ve fiyat düşecektir. Geçtiğimiz yıllerde Rusya ile hayat sürdüğümüz “Uçak Krizi” sorununu hatırlayalım. Rusya Federasyonu Türkiye’den ithalatı yasaklayınca, gümrük kapılarından dönen on binlerce ton meyve sebze iç pazarya dönmek mecburiyetinde kalmıştı. Yaşananlar elim bir olay olsa da, iç pazarda aşırı bollaşan mamüller sebebiyle, bir vakit vakitsince vatandaşlar maliyetinin bile altında, bedavadan biraz daha pahalıya domates satın alma olanağı bulmuştu. Arz ve talep arasındaki bu ilişkinin, bir ürünün fiyatı üstünde ne denli etkili olabileceğinin kanıtı değil mi?

Arz ve talep dışında, büyük finansal haberler, natural afetler, yatırımcının şirket finansallarına tepkisi ya da fiyat spekülasyonu gibi başka faktörler normalden daha büyük fiyat dalgalanmalarına namacıyla olabilir.

Haber ile daha çoksına ulaşın:

Sürücü Kursu
Tema Tasarım |
Telefon
WhatsApp