Ana Sayfa Eğitim 24 Aralık 2023

Seo Uyumlu Makale Nedir? Nasıl Yazılır? Kaç kelime olur?

SEO uyumlu yazı demek GOOGLE, YANDEX ve YAHOO gibi arama motorlarında içeriğinizin tam uyumlu bir performans göstermesi…

SEO uyumlu yazı demek GOOGLE, YANDEX ve YAHOO gibi arama motorlarında içeriğinizin tam uyumlu bir performans göstermesi demektir. Asıl amaçsa arama neticelerinde çıkan listede ilk sıralarda yer alabilmektır. Bu da fakat yazı SEO uyumlu olursa olası olacaktır. Hem de arama yapılırken sarfedilen sözcükler, cümle kesitleri vb. Anahtar sözcükler içeriğinizin daha üst sıralarda yer almasını sağlar. Daha çok trafik alırsınız ve potansiyel okuyuculara ulaşırsınız. Bu yüzden internet siteleri SEO uyumlu yazıyi tercih ederler.

Bu, SEO uyumlu yazı ne işe fayda sorusunu cevaplar. SEO uyumlu yazı yazmak hiç basit değildir. Kısmen SEO uyumlu olan yazılerle tam SEO uyumlu yazıler birbirinden değişikdır. Bunları ayırt edebilmekse son derece zordur. Bunları, belirleyici kriterler vasıtası ile ayırt edebilirsiniz.

Bunlarsa; Anahtar sözcük tüketimi ve yazınin toplamına göre oranı, içeriğin anahtar sözcüklerle olan ahengi, sarfedilen husus başlıkları(H2,H3 vb.), hususyla benzer anahtar sözcükler, imla kurallarına ilgi etme, içeriğin maddeler halunda sunulması, yazınin kesintisiz bir anlatıma sahip olması, yazınin orjinal ve benzersiz olması, yazıde medya içeriklerinin bulunması, yazı amacıylade linklerin bulunmasıdır.

SEO uyumlu yazı yazmak dilediğiniz vakit bütün bunları karşılamanız gerekmez. Fakat şayet kusursuz karşılarsanız içeriğiniz Google optimizasyonun da başarılı olacaktır. Bu da, kısa sürede arama neticelerinde ilk sıralarda yer almanızı sağlayacaktır.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu yazı nasıl yazılır içeriğine değinecek olursak;

SEO uyumlu yazı yazmak amacıyla ilk etapta iyi bir eğitim almış olmak şarttır. Bu hususta fazlası kaynak alternatifi vardır. Eğitimini almanız halunda problemsiz SEO uyumlu yazı yazabilirsiniz. Fakat imkanlarınız kısıtlıysa da bu yazımızda SEO uyumlu yazı nasıl olmalı hususu ile ilgili bütün cevapları bulabilirsiniz.

Okuyucuyu etkileyecek yazı yazmak amacıyla 3 mühim adıma ilgi edilmelidir.

• Giriş

• Gelişme

• Sonuç

Bu 3 adım yazınin genel içerik konsepti olmaktadır. Bu her ne kadar SEO uyumlu yazı nedir nasıl yazılır sorusuna cevap olmasa da, fark edecektir. Okuyucunuzun yazınizdeki kilit noktaları yakalayabilmesini sağlamalısınız. Bunu ilk olarak giriş evresinde yapmanız gerekir. Tek bir cümleyle girişte okuyucunuzu etkilemelisiniz, bütün yazıde asıl anlatılmak dilenen ilk cümlede belirtilmelidir. Kısaca yazınin ana fikri giriş evresinde açıklanmalıdır.

Daha sonra ilerleme evresinde olayların akışı ve namacıyla-netice ilişkileri irdelenmelidir. Kalan kısım yani netice evresinde ise okuyucunuza dilenen her şeyi sunmuş olmanız gerekmektedir. Bu, iyi bir yazı hazırlamanın püf noktasıdır. Hem de SEO uyumlu yazılerin çapında bu konsept ilgi çekmektedir. Dolayısıyla bu konsepte göre içerik düzenlemeye gayret göstermelisiniz.

SEO Uyumlu Makale Kaç Kelime Olmalı?
Makaleyi hazırlamadan evvelce ilgi etmeniz gereken bir soru vardır, o da SEO uyumlu yazı kaç sözcük olmalı olacaktır. Google optimizasyonu, yazınizi ve bundan dolayı internet sitenizi görünür kılacak ve üst sıralara çıkaracak çalışmalara ilgi etmektedir. Çoğunlukla bunu da uzun içeriklerde yapmaktadır. Yani uzun olan içerikler Google optimizasyonunda sevilen içeriklerdir. Dolayısıyla içeriğinizin uzun olması mühimdir.

Bunu sayılarla belirtecek olursak şayet; 500-1000 sözcük aralığı idealdir fakat 1000-2000 hem de 3000 sözcükye kadar olan içerikler çok daha sevilecektir. Google’ın uzun içerikleri sevmeyeceğini düşünüyorsanız, gönül rahatlığıyla içeriklerinizi uzun yapabilirsiniz. Fakat SEO uyumlu yazı kaç sözcük olmalı sorusunun yanı sıra uzun içerikte daha nelere ilgi etmeliyim? Sorusunun cevapını da öğrenmelisiniz.

SEO uyumlu yazı nedir hususu ile ilgili yeterli bir bilgi sahibi olduysanız şayet içeriğin geri kalan evresinde 10 adımda tam SEO uyumlu yazı nasıl yazabileceğinizi öğrenebilirsiniz. İşte baştan aşağı SEO uyumlu yazı ile ilgili bilinmesi gerekenlerin hepsi.

1. Anahter Kelime Kullanın ve Oranını İyi Belirleyin
Anahtar sözcük SEO uyumlu yazılerin vazgeçilmez bir ögesidir. Makalenin ana fikri ne ise anahtar sözcük de gerçekten bir bakıma ana fikirdir. Bunu bir numuneyle anlatırsak şayet, diyelim internet siteniz e-ticaret sitesi ve kategori içeriği telefon kılıfları. Uzun bir telefon kılıfı kategori içeriğinin anahtar sözcükleri neler olabilir?

– Telefon kılıfları

– Telefon kılıfı fiyatları

– En güzel telefon kılıfları vb.

Yukarıdaki anahtar sözcükler olabilir. Mümkün bulunduğunca yazınin ana hatlarıyla temaslı olmalıdır. Fakat bu durumda ilgi etmeniz gereken bir detay daha var. Makalede anahtar sözcüklere sık sık yer verebilirsiniz, bunda bir sakınca yok. Fakat anahtar sözcük fazlasınluğu içeriğin anlaşılırlığını bozuyorsa, okuyucuya bir şeyler anlatamıyorsa bu hatalı olur. Özetle anahtar sözcüklere sık sık yer vermelisiniz, içeriğin niteliğini etkilememesi şartıyla. Ortalama 1000 sözcüklik bir yazıde anahtar sözcük miktarını toplam 10-15 arası belirleyebilirsiniz. İçeriğin niteliğini bozmuyorsa bu sayıyı 20 bile yapabilirsiniz.

2. Anahtar Kelimelerin Makalenin Genel Konusuyla Uyumlu Olmasına Dikkat Edin
Bu, fazlası vakit gözden kaçan bir hususdur. SEO ahengi amacıyla manasız bulunduğu düşünülür, fakat son derece hatalı bir yaklaşımdır. Belirlemek dilediğiniz anahtar sözcükleri farz edelim kalın(bold) gerçeklştirmeyi düşünüyorsunuz. Makalenin hususu ”SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?” olsun, anahtar sözcük de ”telefon kılıfları” olsun. Böyle bir yazıde bu tür anahtar sözcük kullanmak hatalıtır. Veya işleri biraz daha komplike duruma getirelim. Yine yazınin hususu aynı olsun ve bu sefer anahtar sözcük ”yazınin manaı” olsun.

Kalın(bold) olarak bu tür bir yazıye ”yazınin manaı” yapmanız pek de doğru sayılmaz. Çünkü içeriğin ana fikri yazıyi açıklamak değildir, SEO uyumlu yazınin yazılışını açıklamaktır. Bunun yerine ” SEO uyumlu yazı ne demek ” kullanılabilir. Çünkü bu sefer tariflenen şey SEO uyumlu yazınin ne demek bulunduğudur. Makalenin hususuyla direk bağlantısı var. Bu, Google’ın gözünden kaçmayabilir, ilgili olmakta fayda var.

3. Makalenin Toplam Kelime Sayısına Göre H2 ve H3 Alt Başlıkları Kullanın
Bu da son derece mühim bir husus olmaktadır. Hem okuyucuyu sıkmamak hem de arama neticelerinde üst sıralarda yer alabilmek amacıyla alt başlıklar kullanmaya gayret gösterin. Genellikle her 100-150 sözcükde bir kez alt başlık kullanın. Biz buna Heading etiketi diyoruz. ”H” olarak ifade edilen etiketler Google botlarının yazıyi tanımlamasını sağlar. İçerik ile ilgili bilgi toplanır ve başka kriterlerle birlikte içeriğin ilişkisi optimizasyonun hafızasına kaydolur. Ve bu etiketler H2, H3,…, H6’ya kadar devam eder.

İlk olan başlığınız ana başlık ”SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?”, H2 başlığı ise ondan sonra gelen daha ufak başlıktır 1 ya da 2 kez kullanmanız yeter. H3 başlığı da H2’den sonra gelen daha ufak başlıklar ve H6’ya kadar bu tür devam eder. H etiketi her arttığında o husus başlığı daha da detaylandırılacak demektir. Google ise detaylandırma prosedürünü çok sever, neticeta verileri en anlaşılır durumda okuyucuya sunacaksınız. Özetle H etiketleriyle alt başlıklar belirleyin.

4. Seçtiğiniz Konuyla Benzer Anahtar Kelimeler Kullanın
Yukarıda belirtmiştir, şayet anahtar sözcük kullanacaksanız hususyla benzer olmalı. ”SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?” hususu amacıyla yazıyi tanımlamayın, fakat arama hacmi çok olan anahtar sözcükleri kullanın. Bu teraziyi kurmak zor olabilir ama misal gösterelim. ”Makalenin manaı” yerine ”yazı yazmak”, ”yazı nasıl yazılır” ya da ” yazı yazımı” gibi anahtar sözcüklerden bahsediyoruz. Bunları kullanabilmeniz olası ve çok faydalı olacaktır. Farklı aramalardan yeni okuyucular çekeceksiniz. Bu, hem yeni okuyucunuzun ihtiyacına cevap verecektir hem de trafiğiniz artacaktır.

5. İmla Kurallarına Uymaya Dikkat Edin
Google içeriğinizin anlaşılır olmasına ilgi eder. Hatta en çok ilgi ettiği şeylerden birisi de yazınin içeriğinin anlaşılır olmasıdır. Bu yüzden imla kurallarına ve yazım hatalarına ilgi etmelisiniz. Çünkü noktalama işaretleri cümlelerin daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır. Bu sayede mana bütünlüğünü de sağlarsınız, okuyucuların ilgiini de kazanırsınız. Sağladığı profesyonellik ise ekstra kazancınız olur.

İmla kurallarında noktalama işaretleri çoklıkla hataların en sık yapıldığı yerlerdir. Bir noktalama işaretinin ne kadar mühim bulunduğuna şu şekilde bir numuneyle ilgi çekelim. Farz edelim yazıniz amacıyla bir alıntıya gereksinim duydunuz ve bu alıntıya yazınizde yer verdiniz. Üstelik anında sonrasında kaynak bile gösterdiniz. Fakat alıntı bulunduğunu gösteren noktalama işareti kullanmadınız. Bu durumda ne mi olur? İçeriğiniz intihal sayılabilir. Aşırma olarak görülür ve bütün yazıyi orjinal ve benzersiz olmaktan çıkarabilir.

6. Gerekli Gördüğünüz Yerlerde Maddeleme Yapın
Maddeleme işlemine gerektiği vakit yer vermeye ilgi etmelisiniz. Okuyucuların seçenekleri ya da belirleyici olan öğeleri daha rahat anlayabilmesi amacıyla madde madde anlatım yapmanız iyi olacaktır. Üstelik bu hal yazınin genel yapısını da olumlu manada etkileyecektir. Emek verdiğiniz anlaşılsın, okuyucuların gözü yorulmasın. Ama sık sık maddeleme yapmakta doğru olmaz, namacıyla mi? Yazdıklarınız maddeleme namacıylaiyle fiziksel olarak daha da uzayacaktır ve sonu gelmeyen bir içerik gibi görünecektir.

7. Makalenizde Akıcı Bir Anlatım Olmalı
SEO uyumlu olsun, olmasın. Makalenizin kesintisiz bir anlatımı kesinlikle olmalı. Daha ilk paragrafta okuyucunuz sıkılırsa bütün emeğiniz boşa gider. Akıcı bir anlatıma sahip olmalısınız. Anlatım diliniz okuyucuya gerektiği şekilde ulaşmalıdır. Üstelik bu da SEO uyumlu nedir sorusunu dolaylı olarak cevaplayacaktır. Anlaşılabilir bir içerik ve okuyucuyu bağlayan içerik.

8. Makaleniz Özgün ve Benzersiz Olmalı
Google’ın intihal içerikleri hiç sevmediğini biliyoruz. Genellikle bu hususta yüzlerce yazılerin test edildiği internet siteleri vardır. Makalede orjinal ve benzersizlik en mühim gereksinimtır. Google botları doğrultusundan bu tarz içerikler çok tez saptanır. Genellikle içeriğin ‘den fazlası kopya içerik sayılabilir. Bu yüzden son derece içeriğin intihal içermediğine ilgi etmelisiniz. Alıntı olan cümleleri de kesinlikle noktalama işareti ile söyleyerek kaynak göstermelisiniz. Bunu yapmazsanız ne olur?

İçeriğiniz intihal olmasından aramalarda üst sıralara kadar belki de hiç bir vakit çıkamayacaktır. Hem de Google sizin birkaç yazınizi bu şekilde dşayetlendirirse, başkai içerikler de intihal olarak dşayetlendirilebilir. Daha kötüsü, okuyucularınız bundan sonra orjinal ve benzersiz içerik üretmediğinizi düşünmeye başlar.

9. Fotoğraf ya da Video Gibi Medya İçerikleri Kullanın
Makalenizin içeriğine ideal olarak fotoğraf, video vb. medya içerikleri kullanmaya gayret gösterin. Okuyucunuzu sıkmamak adına mühim bir lüzumluliktir. Üstelik SEO ahengi amacıyla de son derece mühimdir. Hem de içerik görsellerinin boyutlarına da ilgi etmenizde fayda var. Boyutları yüksek olursa görüntülerin yüklenmesi vakit alacaktır. Bu hem okuyucularınızı kaybetmenize namacıyla olacak hem de SEO ahengi amacıyla dezavantaj olacaktır. Üstelik görsel içerikler her vakit yazınizi yayınlayacağınız sayfada insanların daha çok vakit geçireceği manasına da gelir. Hem de okuyucular amacıyla görsel içerikler daha faydalıdır. Çünkü görseller daha akılda kalıcı olmaktadır.

10. Makale İçerisine Site İçi Linkler Yerleştirin
Makale içerisine site içi linkler yerleştirmek Google Optimizasyonu amacıyla çok doğru bir hamledir. Hem içeriğiniz SEO uyumlu olacak hem de Google doğrultusundan yönlendirici linkler daha süratli tanımlanabilecek. Genellikle lüzumlu olan yerlerde faydalı linkleri yerleştirmelisiniz. Benzer bir hususta yazı yazmışsanız yazı sonucunda o mevzuya yönlendirebilirsiniz. Veya içeriğin rastgele bir yerinde okuyucunun değişik içerikte bulabileceği faydalı verileri belirtmeniz çok mühimdir. Bu sayede okuyucu sitenizde daha çok vakit geçirecektir.

Sürücü Kursu
Tema Tasarım |
Telefon
WhatsApp